|
draugiem.lv facebook.com twitter.com
<< Atpakaļ

Kas ir durum?

Cietie kvieši jeb Triticum durum (latīņu valodā durum – “ciets”) ir cietākie no kviešu šķirnēm, tādēļ īpaši piemēroti izcilas pastas pagatavošanai.

Durum kviešu pasta ir blīva, stingra un īpaša, pateicoties augstajam augu valsts olbaltumvielu saturam un uzturvērtībai. Tajā ir magnijs, fosfors, mangāns un selēns. Satur maz piesātināto taukskābju, holesterīna un nātrija. Tiesa gan – durum pasta nav piemērota cilvēkiem, kam ir alerģija pret kviešiem vai glutēna nepanesamība.

Itālijā cietos kviešus audzē lielos apmēros, un itāļu pastu uzskata par pasaulē labāko. Tāpat kā Dobeles pasta, tā tiek gatavota tikai no cietajiem kviešiem.

Durum miltus izmanto ne tikai pastas ražošanā. Tie ir iecienīti maizes un citu miltu izstrādājumu pagatavošanai, daudzviet un it sevišķi Vidusjūras reģionā plaši pielietoti picu pamatnes mīklās.

Savukārt mīkstie kvieši ir viens no senākajiem un visvairāk audzētajiem pārtikas kultūraugiem. Pasaulē patlaban ir apmēram 4500 mīksto kviešu šķirnes. Mīksto kviešu milti ir tie, ko mēs, eiropieši, esam pieraduši lietot ikdienas uzturā, cepot maizi, pankūkas vai smalkmaizītes, panējot zivis vai tumējot mērces.

 Kādēļ izvēlēties durum pastu? 

Cieto kviešu izstrādājumi organismā tiek sašķelti lēni, atbrīvojot glikozes molekulas, kas pieprasa pastāvīgu insulīna (hormona) klātbūtni – tas nepieciešams glikozes pārvēršanā enerģijā. Savukārt insulīna klātbūtne asinīs nosaka sāta izjūtu smadzenēs. Sāts rodas no insulīna, nevis cukura klātbūtnes asinīs.

Mīksto kviešu makaronos cietība ir zemāka, līdz ar to ātrāk paaugstinās un arī samazinās cukura un insulīna līmenis asinīs, tādējādi sāta sajūta laika ziņā izbeidzas ātrāk un signalizē bada centriem – jāuzņem nākamā pārtikas deva.