|
draugiem.lv facebook.com twitter.com
<< Atpakaļ

Graudu maize ar kviešu pārslām

Graudu maize

Kviešu pārslas ir ideāli piemērotas maizes cepšanai ar dažādām sēkliņām un graudiem, kurus var pievienot pēc savas gaumes. Maizītei ir patīkama garša un struktūra, tā labi rūgst un ātri izcepas.

Izejvielas (2 vidēja izmēra klaipiņiem):

  • 150g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu pārslu un nedaudz kviešu pārslu pārbēršanai klaipiņiem pirms cepšanas
  • 40g linsēklu
  • 300ml verdoša ūdens
  • 500g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”
  • 120g pilngraudu miltu
  • 60g lobītu kaņepju sēkliņu
  • 20g sāls
  • 7g sausā rauga
  • 350ml ūdens istabas temperatūrā
  • milti virsmas pārkaisīšanai
  • neitrālas garšas eļļa cepamo formu ietaukošanai
  • 50ml piena

Gatavošana:

  1. Kviešu pārslas un linsēklas sajauc un pārlej ar 300ml verdoša ūdens, vēlreiz samaisi un atstāj uz pusstundu uzbriest.
  2. Uzbriedušajam bļodas saturam pievieno miltus, kaņepju sēkliņas, sāli un raugu. Pielej 350ml ūdens. Mīklu vari mīcīt ar rokām uz virsmas, kas pārkaisīta ar kviešu miltiem, vai arī izmantot virtuves kombainu ar īpašo mīklas mīcīšanas uzgali (“āķi”). Mīkla šajā stadijā ir mīksta un līp pie rokām. To turpini mīcīt uz darba virsmas vai kombaina bļodā, līdz tā kļūst elastīga un gluda. Izveido apaļu formu un liec viegli ietaukotā palielā bļodā. Bļodu pārsedz ar tīru virtuves dvieli vai ietaukotu pārtikas plēvi. Liec raudzēties siltā vietā vismaz stundu. Šajā laikā mīklas daudzums dubultosies.
  3. Mīklu izcel no bļodas uz miltiem izkaisītas darba virsmas, vai arī liec atpakaļ kombaina bļodā. Mīci 2-3 minūtes, līdz mīkla iegūst elastību un nelīp pie rokām.
  4. Maizīti vari cept vienkārši klaipiņā vai arī izmantot gareno cepamo kvadrātveida formu. Formu pirms mīklas ievietošanas viegli ietauko vai izklāj ar cepamo papīru. Mīklu sadali divās vienādās daļās un izveido klaipiņus vai ieliec cepamajā formā. Klaipiņus viegli pārsedz un liec raudzēties siltā vietā uz pusstundu.
  5. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 230 grādiem. Klaipiņus pārsmērē ar pienu, pārkaisi ar kviešu pārslām. Cep 10 minūtes, pēc tam temperatūru samazini līdz 200 grādiem un cep vēl 25 minūtes. Klaipiņa gatavību pārbaudi, viegli uzsitot pa tā pamatni – skaņa būs dobja, ja maizīte ir gatava. Izņem no krāsns un atdzesē.