|
draugiem.lv facebook.com twitter.com
<< Atpakaļ

Stiprās rudzu maizes pagatavošana ar ieraugu

1/2 paka (750 g) rudzu miltu Stiprie

300 g ierauga
3 ēd.k. cukura
1 tējk. sāls
2 tējk. ķimeņu
1/2 paciņa (6 g) šķīstošā rauga
420 ml silta ūdens (formas maizei 480 ml)

No visām sastāvdaļām samīca mīklu. Traukam uzliek vāku vai pārsedz ar dvielīti. Siltā vietā raudzē 40 – 60 minūtes.

span>Mīklu sadala 2 gabalos: klona maizei formē iegareni ovālas sagataves; formas maizei mīklu ieliek ieeļļotā formā. Lai mīklu vieglāk sadalīt, rokas samitrina ūdenī. Mīklas sagataves pārsmērē ar ūdeni. Raudzē siltā vietā 30 – 40 minūtes. Pirms cepšanas pārsmērē ar ūdeni.

Formas maize

Uzkarsē krāsni līdz 250°C temperatūrai, ieliek uzraudzētās sagataves un cep 5 minūtes, pēc tam samazina temperatūru līdz 200°C un turpina cept aptuveni 35 minūtes.

Klona maize

Uzkarsē krāsni līdz 250°C temperatūrai, ieliek uzraudzētās sagataves un samazina temperatūru līdz 180 °C, cepšanas ilgums aptuveni 40 minūtes.

Ierauga pagatavošana

1.diena

50 g rudzu miltu sajauc ar 60 ml silta ūdens un kārtīgi samaisa, līdz veidojas krējuma konsistencei līdzīga masa. Atstāj siltā vietā.

2.diena

Pēc 24 stundām pirmās dienas masai pievieno 130 g rudzu miltu un 90 ml silta ūdens un kārtīgi samaisa. Raudzē istabas temperatūrā.

3.diena

Pēc 24 stundām otrās dienas masai pievieno 130 g rudzu miltu un 90 ml silta ūdens un kārtīgi samaisa. Raudzē istabas temperatūrā.

Pēc 24 stundām ieraugs ir „uzaudzis”, smaržo pēc skābiem āboliem un ir gatavs lietošanai.

Ieraugu slēgtā traukā uzglabā ledusskapī. Reizi 2 nedēļās ieraugs jāpabaro, pievienojot 130 g rudzu miltu un 90 ml silta ūdens. Pirms ierauga izmantošanas mīklai tas jānotur siltā telpā aptuveni 8 stundas.