|
draugiem.lv facebook.com twitter.com
<< Atpakaļ

Stiprās un Vieglās rudzu maizes pagatavošana ar kefīru. Fotorecepte.

stiprie milti.jpg vieglie_milti.jpg

Pagatavošana parādīta uz 750g (pus paciņa) miltu.
No pus pakas miltu Jums iznāks 2 klona vai 2 formas maizes.

Jums būs nepieciešams 750 g Stipro vai Vieglo rudzu miltu, silts kefīrs (aptuveni 30°C): klona maizei 600 ml, formas maizei 650 ml, 80 g (4 ēdamkarotes) cukura, 80 ml skābas ābolu sulas, 10 g (2 tējkarotes) sāls, 11 g sausā rauga vai 30 g (1/3 paciņas) presētā rauga. Cukuru varat aizvietot ar iesala ekstraktu. Jo vairāk pievienosit iesala ekstraktu, jo brūnāka būs maize. Ja vēlaties, varat pievienot arī 5-10 g (1-2 tējkarotes) ķimeņu.

 

Rudzu miltiem pievienojiet visas sastāvdaļas.

 

No visām sastāvdaļām ļoti rūpīgi samīciet mīklu. Mīklu mīciet aptuveni 25 min.

 

Samitriniet rokas.

 

Un nolīdziniet mīklu.

 

Bļodu pārsedziet ar dvieli un lieciet to siltā vietā (25-30°C) rūgt aptuveni 1-2 stundas.

 

Kad mīkla uzrūgusi, samitriniet rokas un sadaliet mīklu divās daļās (no šāda mīklas daudzuma varat izcept 2 kukulīšus). Izvēlieties, vai cepsiet klona maizi, vai formas maizi.

 

KLONA MAIZE

Ar mitrām rokām sāciet veidot kukulīša formu.

 

Ieeļļojiet pannu un veidošanu beidziet uz pannas. Lieciet maizi rūgt siltā vietā (35-40°C) 30-40 min.

 

Uzkarsējiet krāsni līdz 250°C temperatūrai. Kad maize uzrūgusi, pārziediet to ar ūdeni un lieciet krāsnī. Samaziniet temperatūru līdz 180°C un cepiet aptuveni 40 minūtes.

 

Pašu rokām pagatavota klona maize ir gatava!

 

FORMAS MAIZE

Ar mitrām rokām veidojiet kukulīša formu.

 

Lieciet sagatavi ieeļļotā formiņā. Novietojiet maizi rūgt siltā vietā (35-40°C) 30-40 minūtes.

 

Uzkarsējiet krāsni līdz 250°C temperatūrai. Kad maize uzrūgusi, pārziediet to ar ūdeni un lieciet krāsnī. Samaziniet temperatūru līdz 200°C un cepiet aptuveni 40 min.

 

Pašu rokām pagatavota formas rupjmaize ir gatava!