|
draugiem.lv facebook.com twitter.com
<< Atpakaļ

Tumšās maizes pagatavošana. Fotorecepte.

tumsa1kg_260px_17f2b.jpg

Pagatavošana parādīta uz 500 g (pus paciņa) maisījuma.
No pus pakas maisījuma Jums sanāks 4 maizes vai 9-10 apaļās bulciņas.










Nepieciešams: 500 g maisījuma, 5 g sausā rauga, 280 ml ūdens, 20 g augu eļļas vai margarīna. (Ja vēlaties saldu maizīti - varat pievienot rozīnes.)

 

Maisījumam pievienojiet raugu, ūdeni un eļļu.

 

Sāciet mīcīt mīklu. No sākuma to dariet bļodā.

 

Pārkaisiet galdu ar miltiem un, kad mīkla kļuvusi viendabīgāka, turpiniet mīcīt mīklu uz galda.

 

Mīkla rūpīgi jāmīca aptuveni 20 min.

 

Kad mīkla samīcīta, izveidojiet no tās bumbiņu, lieciet to atpakaļ bļodā.

 

Bļodu pārsedziet ar dvielīti. Lieciet to siltā vietā (aptuveni 25°C) un ļaujiet mīklai atpūsties 20-30 min.

 

Kad mīkla atpūtusies, lieciet to uz miltiem apkaisīta galda. Ja vēlaties cept maizi, tad ar nazi sadaliet mīklu četrās vienādās daļās, bet, ja vēlaties cept bulciņas, tad 9-10 vienādās daļās.

 

MAIZE

Ar rokām veidojiet mīklas bumbiņas.

 

Pēc tam mīklas bumbiņas izspaidiet plakanas. 

 
 

No vienas malas sāciet mīklu rullēt, ar pirkstiem piespiežot pierullētās maliņas pie mīklas pamatnes. Pavirpiniet gatavo mīklas sagatavi pa galda virsmu, lai izveidotos līdzena forma.

 

Sagataves novietojiet uz ieeļļotas pannas, pārziediet ar olu vai ūdeni un lieciet siltā vietā (35-40°C) raudzēt aptuveni stundu. 

 

Aptuveni pēc 20-30 min. (raudzēšanas pusē) maizē iegrieziet 3-4 slīpus griezumus un ļaujiet tai rūgt tālāk. Pa to laiku ieslēdziet krāsni un noregulējiet to uz 210°C temperatūru.

 

Maize ir uzrūgusi, ja, maigi tai uzspiežot ar pirkstu, paliek "iedobīte". Uzrūgušo maizi vēlreiz pārziediet ar olu un lieciet karstā krāsnī cepties uz 15-20 min.

 

Paša ceptā maize ir gatava!

 

BULCIŅAS

Ar rokām veidojiet mīklas bumbiņas - bulciņas.

 

Mīklas bulciņas kārtojiet uz ieeļļotas cepešpannas un pārziediet ar olu. Atstarpēm starp bulciņām jābūt vismaz 5 cm, lai tās nesaliptu. Lieciet pannu siltā vietā (35-40°C) raudzēt aptuveni stundu. 

 

Kad raudzēšanas laiks tuvojas beigām, ieslēdziet krāsni un noregulējiet to uz 200°C temperatūru. Kad bulciņas uzrūgušas (maigi  tām uzspiežot ar pirkstu, paliek iedobīte), vēlreiz pārziediet tās ar olu un, kad krāsns uzsilusi, lieciet tās cepties uz aptuveni 12-15 min.

 

Pašu ceptās bulciņas ir gatavas!