Pilngraudu auzu pārslas
Dikti veselīgs sākums enerģiskai dienai, veselai sirdij un nesatricināmiem nerviem!

Brokastīs vienā rāvienā uzņemsi 24% no ieteicamās šķiedrvielu devas – gremošanas sistēma būs ļoti pateicīga. Auzu pārslās ir teju visi B grupas vitamīni, kas ir īpaši svarīgi fiziski aktīviem cilvēkiem, kā arī dažādas minerālvielas un nenovērtējamie beta glikāni, kas palīdz normalizēt holesterīna līmeni. Ēd auzu pārslas stiprai nervu sistēmai, skaistai ādai, nagiem, matiem un veselai sirdij!

28%
Proteīna
avots*
47%
Šķiedrvielu*
Beta-
glikāni
Vitamīni un
minerālvielas
180
kcal
porcijā**
* 100 g produkta % no ieteicamās dienas devas pieaugušam cilvēkam ** 1 porcija – 50 g pārslu sausā veidā
Receptes
PILNGRAUDU
Auzu pārslu un
zemesriekstu sviesta
brokastu batoni
3 GRAUDU
Ar jogurtu un
ogām pildītas
brokastu tartes
KVIEŠU
Graudu maize
ar kviešu pārslām
EKO GRIĶU
Mafini ar mellenēm
5 GRAUDU
Spēcinošā putra ar
avokado un kūpinātu
lasi
EKO
PILNGRAUDU
Mājās gatavota
granola
GRIĶU
Krāsainais dārzeņu
sacepums ar griķiem
4 GRAUDU
Cepti āboli un
ar kraukšķīgu mandeļu
“jumtiņu”
ĀTRI
VĀRĀMĀS
Divkrāsu kokteilis
ar zemenēm
EKO ĀTRI
VĀRĀMĀS
Krāsainā brokastu
bļoda ar auzu pārslām
RUDZU
Medus siera kūka ar
rudzu pamatni
RĪSU
Rīsu deserts ar
kokosriekstu pienu,
vaniļu un aprikozēm
Vai tu zināji?
Kāpēc tas ir veselīgi?
Te vari uzzināt dažu labu faktu par graudaugiem, no kuriem
gatavotas mūsu spēcinošās un superveselīgās pārslas.
AUZAS

  • Senatnē auzas audzēja tikai kā lopbarību – degvielu tolaik galvenajam pārvietošanās līdzeklim – zirgam.
  • Tikai 5% no visas auzu ražas nonāk cilvēku vēderos, pārējie 95% tiek realizēti lopbarībā un dažos citos produktos.
  • No auzām var gatavot pat viskiju – Īrijā tāds tika brūvēts līdz pat pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem.
  • 2012. gada vasaras olimpisko spēļu laikā sportistiem tika piegādāti 26 tūkstoši porciju ar auzu pārslām.
  • Auzas ir tik lieliskas, ka tām ir pat savs festivāls – kopš 1978. gada Teksasā norisinās Auzu pārslu festivāls.
  • Auzu pārslu cepumus uzskata par veselīgākajiem cepumiem pasaulē!
RUDZI


  • Senatnē rudzi bija nezāles, kas auga kviešu un miežu laukos.
  • Senie romieši rudzus uzskatīja par pārāk negaršīgiem, lai lietotu pārtikā, bet viduslaiku Eiropā tie jau bija kļuvuši pargalveno maizes izejvielu.
  • 94% no visiem pasaules rudziem tiek izaudzēti Eiropā.
  • Vidēji Eiropā cilvēki gadā notiesā 5,6 kg rudzu – tas ir 18,3 reizes mazāk nekā kviešu.
  • Latvijā rudzus apēdam vairāk nekā citur Eiropā. Pie mums vidēji gadā cilvēks patērē 19,1 kg rudzu!
MIEŽI




  • Uzskata, ka mieži ir senākā augu kultūra, ko pirms aptuveni 10 tūkstoš gadiem cilvēki sāka kultivēt lauksaimniecībā.
  • No miežiem gatavo ne vien alu un viskiju, bet arī etiķi.
  • Kara laikā Itālijā grauzdēti mieži tika izmantoti kā kafijas aizstājējs. Arī mūsdienās miežu kafija pamazām iemanto popularitāti, jo nesatur kofeīnu.
KVIEŠI



  • Ir divu veidu – ziemas un vasaras kvieši.
  • Līdz mūsdienām ir saglabājušies pirms 5000 gadiem Ēģiptē cepti kviešu maizes klaipi – vari tos apskatīt Britu muzejā.
  • No 0,5 hektāra kviešu var pagatavot 1500 maizes klaipus.
  • Kviešu olbaltumvielas bieži tiek izmantotas lūpu balzāmu, ķermeņa losjonu un matu kondicionieru sastāvā.
  • No kviešiem iegūtu etanolu var izmantot bio degvielā.
GRIĶI



  • 80% no visiem pasaules griķiem tiek izaudzēti Austrumeiropā – Polijā, Balktkrievijā, Ukrainā, Krievijā un pie mums, Baltijas valstīs.
  • Griķus izmanto bezglutēna alkoholisko dzērienu ražošanā.
  • Griķu sēnalas tiek izmantotas kā spilvenu pildījums.
  • No smaržīgajiem griķu ziediem bites veido ļoti aromātisku tumšas nokrāsas medu.
RĪSI




  • 90% no visiem rīsiem tiek izaudzēti un izlietoti Āzijā.
  • Kopš 10. gadsimta rīsi audzēti arī Eiropā – Valensijā un Maljorkā, vēlāk arī Itālijā, Francijā un citviet.
  • Rīsi var būt ne vien balti, bet arī dzeltenā, zeltainā, brūnā, violetā, sarkanā un melnā krāsā.
  • Visvairāk rīsu uzturā lieto Mjanmā – 227 kg gadā uz vienu cilvēku. ASV – vidēji 9 kg.
  • No rīsiem tiek gatavoti dažādi dzērieni, piemēram, piena aizstājējs un vīns.