AS “Dobeles dzirnavnieks” uzsācis vērienīgu attīstības projektu realizēšanu, paredzot investīcijas 30 miljonu eiro apmērā. Tuvāko gadu laikā vadošais pārtikas ražotājs Latvijā plāno kļūt par Baltijā lielāko bioloģisko graudu pilna pārstrādes cikla uzņēmumu un nostiprināt savu lielākā makaronu ražotāja pozīciju Ziemeļeiropā, atklājot jaunu, inovatīvu pastas ražotni.

AS “Dobeles dzirnavnieks” valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils norāda: “Šo nozīmīgo projektu realizēšanas uzsākšana iezīmē jauna attīstības posma sākumu, kas pavērs nebijušas iespējas gan “Dobeles dzirnavniekam” un mūsu darbiniekiem, gan Latvijas pārtikas pārstrādes nozarei kopumā. Mūsu mērķis ir iezīmēt Latviju pasaules kartē kā vietu, kur tiek ražoti īpaši kvalitatīvi pārtikas produkti ar augstu pievienoto vērtību.”

 

Latvijai svarīgi attīstīt bioloģisko produktu ražošanu

 

“Bioloģiskā lauksaimniecība ir Latvijas zemnieku un uzņēmēju iespēja iekarot savu vietu globālajā tirgū, jo šī ir strauji augoša un vēl neaptverta niša,” uzskata K. Amsils. “BIO graudu nozares attīstība un ražošanas pieaugums ievērojami palielinās nozares ilgtermiņa ienesīgumu un pozitīvi ietekmēs arī pārējās bioloģiskās lauksaimniecības apakšnozares, piemēram, BIO lopkopību un BIO piensaimniecību, kuru izaugsmi līdz šim kavējusi sertificētas bioloģiskās barības nepietiekamā pieejamība.”

 

Lai arī tendence ir pozitīva un Latvijā ik gadu pieaug bioloģiski sertificēto saimniecību skaits un saražoto graudaugu apjoms, patlaban nozares attīstību kavē nepietiekamie resursi un infrastruktūras trūkums BIO graudu pirmapstrādes un pārstrādes jomā.

 

“Dobeles dzirnavniekā” taps Latvijā pirmā pilna cikla BIO graudaugu pārstrādes infrastruktūra

 

Divu gadu laikā AS “Dobeles dzirnavnieks” investēs vairāk nekā 18 miljonus eiro Latvijā vēl nebijušā BIO graudu pirmapstrādes un pārstrādes infrastruktūrā, kas sniegs būtisku ietekmi uz BIO nozares attīstību Latvijā. Projektā ietilps laboratorijas izveide, BIO graudu pieņemšanas, priekšattīrīšanas, pirmapstrādes tehnoloģiju un jaunu uzglabāšanas torņu izbūve, kā arī atsevišķas BIO graudaugu pārslu ražotnes izveide un aprīkošana ar iekārtām.

 

Amsils paredz, ka piecu gadu laikā pēc projekta realizēšanas Latvijā audzēto BIO graudu īpatsvars pieaugs no patlaban esošajiem 3% līdz 10% 2026. gadā: “Mūsu jaunizveidotā infrastruktūra veicinās BIO graudu ražošanu un pārstrādi Latvijā, ļaujot lauksaimniekiem strādāt ar lielāku peļņu un nodrošināt stabilitāti.”

 

Pirmā BIO graudu laboratorija Baltijā

 

“Patlaban Baltijas valstīs nav pieejama laboratorija padziļinātai BIO graudu analīzei, tāpēc ikviens paraugs tiek sūtīts uz Vāciju pārbaudei. Tā kā šis ir laikietilpīgs process, kas turklāt sadārdzina kopējās ražošanas izmaksas, viens no būtiskiem projekta ieguvumiem būs Baltijā pirmās un vienīgās BIO laboratorijas izveide Dobelē. Moderna un atbilstoši sertificēta laboratorija sniegs iespēju ikvienam tirgus dalībniekam to izmantot bioloģiskās lauksaimniecības pētījumiem un produktu analīzei,” uzsver K. Amsils.

 

AS “Dobeles dzirnavnieks” jau tagad ir lielākais BIO pārslu ražotājs un vienīgais BIO lopbarības ražotājs Latvijā. Pēc projekta īstenošanas uzņēmuma pārstrādāto BIO graudu apjoms pārsniegs 40 tūkst. tonnu, kas ir sešas reizes vairāk nekā 2017. gadā. Paredzams, ka vairāk nekā 95% uzņēmumā saražoto BIO graudaugu pārslu tiks eksportētas, tādējādi būtiski veicinot augstas pievienotās vērtības produktu eksportu un sniedzot iespēju Latvijai ieņemt konkurētspējīgu pozīciju pasaules bioloģisko produktu tirgū.

 

Pagājušajā gadā Lauksaimnieku nevalstisko organizāciju konsultatīvā padome, kuru pārstāv Zemkopības ministrijas un Latvijas lauksaimnieku organizāciju pārstāvji, izskatīja un atbalstīja šo AS “Dobeles dzirnavnieks” projektu kā stratēģiski nozīmīgu. Projektu paredzēts pabeigt līdz 2020. gada beigām, piesaistot Eiropas Savienības līdzfinansējumu – projekta pieteikums ir iesniegts Lauku atbalsta dienestā Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai līdzfinansējuma saņemšanai.

 

Lielākais makaronu ražotājs Ziemeļeiropā nostiprina pozīcijas

 

Otrs milzīgs investīciju projekts paredz līdz 2020. gadam izveidot inovatīvu pastas ražošanas līniju, kas ļaus produktu klāstu papildināt ar jauniem makaronu veidiem, veicinot uzņēmuma produktivitāti un konkurētspējas pieaugumu ārvalstu tirgos. Kopējās projekta investīcijas pārsniegs 11 milj. eiro, un vairāk nekā 90% no jauno produktu apjoma plānots eksportēt. Projektu “Inovatīvas pastas ražošanas tehnoloģiskās līnijas iegāde” līdzfinansēs Eiropas Reģionālās attīstības fonds sadarbībā ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru.

 

““Dobeles dzirnavnieks” sevi jau apliecinājis kā nopietnu spēlētāju pastas ražošanas jomā un astoņu gadu laikā izaudzis par lielāko makaronu ražotāju Ziemeļeiropā,” norāda K. Amsils. “Lai turpinātu uzņēmuma izaugsmi, mūsu speciālisti ir izstrādājuši jaunu produktu specifikācijas un ražošanas tehnoloģijas. To ieviešana ražošanā ļaus mums vēl vairāk paaugstināt kvalitātes standartus, kā arī piedāvāt plašāku un no ražošanas viedokļa sarežģītāku pastas produktu sortimentu, tai skaitā funkcionālo pārtiku.”

 

“Dobeles dzirnavnieks” plāno tālāku uzņēmuma izaugsmi

 

Līdztekus šo abu vērienīgo projektu realizēšanai AS “Dobeles dzirnavnieks” tuvāko gadu laikā plāno uzstādīt arī jaunas rudzu dzirnavas, griķu pārstrādes iekārtas, palielināt kviešu dzirnavu jaudu un būtiski paplašināt gatavās produkcijas noliktavu.

 

Par AS „Dobeles dzirnavnieks”

 

AS „Dobeles dzirnavnieks” ir Latvijas lielākais graudu pārstrādes uzņēmums. Tā galvenie darbības virzieni ir visa veida kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana.