Milti ir mūsu virtuves pamatu pamats – tie ir neatņemama sastāvdaļa konditorejā un bez tiem nevar pagatavot ne maizi, ne pastu, ne pelmeņus un citus mums tik iemīļotus ēdienus. Lai palīdzētu pircējiem izvēlēties vispiemērotāko produktu iecerētajam ēdienam, uz Dobeles dzirnavnieka kviešu miltu iepakojumiem esam norādījuši katram miltu tipam piemērotāko pielietojumu. Pircēju iecienītos baltos un smalkos 405. tipa miltus Ekstra var ļoti plaši izmantot konditorejas izstrādājumu un augstvērtīgu mīklas izstrādājumu pagatavošanai. 550. un 812. tipa milti ir ar vislielāko mīklas noturību un lipekļa saturu, tāpēc īpaši labi piemēroti maizes cepšanai.

Esam apkopojuši arī populārākos jautājumus un atbildes, kas palīdzēs vairāk izprast miltu pasauli.

Kuri ir populārākie miltu veidi?

Ja ēdiena receptē minēti milti, visbiežāk to saprot ar kviešu miltiem – baltiem, smalka maluma un augstākā labuma. Ne velti “Dobeles dzirnavnieka” milti Ekstra ir titula “Latvijas gada prece” ieguvējs jau 16 gadus!
Kviešu milti ir populārākais miltu veids ar ļoti plašu pielietojumu konditorejā. Tradicionāli Latvijā, īpaši maizes cepšanai, bieži izmantoti tiek arī rudzu milti; arvien lielāku popularitāti gūst auzu milti. Mazākos apjomos tiek patērēti arī griķu, speltas, zirņu, durum jeb cieto kviešu un citi milti, ļaujot dažādot ēdienkarti.
Pieaugot cilvēku interesei par veselīgu dzīvesveidu un zaļo domāšanu, arvien pieprasītāka kļūst ekoloģiskā pārtika, tai skaitā BIO milti no bioloģiski audzētiem graudiem. Tomēr, lai arī šis segments ir augošs, BIO milti vēl arvien ir nišas produkts.

Ko vērtīgu satur katrs no miltu veidiem?

Graudi un graudaugu produkti ir veselīga uztura piramīdas pamatā – tiem jāveido vismaz 40% mūsu ikdienas uztura. Graudaugu produkti, tajā skaitā milti, ir galvenais enerģijas avots organismam – tie bagātīgi satur gan ogļhidrātus un olbaltumvielas, gan šķiedrvielas un virkni B grupas vitamīnu.
Izvēloties miltus, noteikti jāpievērš uzmanība – tie ir “baltie” milti vai pilngraudu. Pilngraudu miltos ir samaltas visas grauda daļas – kodols, dīglis un apvalks. “Baltajos” miltos, tos maļot, tiek atdalīts dīglītis un grauda apvalks. Jo milti baltāki, jo tajos mazāk kliju un līdz ar to arī vērtīgo vielu.

Kam jāpievērš uzmanība uz miltu iepakojuma, pērkot miltus? Kā apzīmē miltu kvalitātes rādītājus?

Agrāk Latvijā miltus iedalīja šķirās – augstākā labuma, pirmās šķiras, otrās šķiras un rupjā maluma miltos. Šobrīd, tāpat kā pārējā Eiropas Savienībā, arī Latvijā miltus iedala tipos. Vēsturiski uz miltu iepakojumiem vēl saglabājušies apzīmējumi, piemēram, augstākā labuma milti, tomēr, tā kā Latvijā nav vienota standarta un katrs ražotājs pats nosaka savu miltu atbilstību kādai no šķirām, pareizāk būtu pievērst uzmanību tam, kāds ir konkrēto miltu tips.

Katram miltu veidam ir atšķirīgs minerālvielu daudzums – jo vairāk minerālvielu un šķiedrvielu miltos, jo vairāk arī pelnvielu. Miltu tipa skaitlisko apzīmējumu nosaka pēc pelnvielu daudzuma tajos. Vienkāršāk sakot – jo mazāks tipa skaitlis, jo milti ir baltāki. Piemēram, 405. tipa miltos, kādi ir “Dobeles dzirnavnieka” milti Ekstra, pelnvielas ir vidēji 0,405%, 550. tipa miltos – vidēji 0,55% un tā tiek skaitīts uz priekšu.

Arī rudzu miltus, tāpat kā kviešu, dala pēc to tipa. Visgaišākie un smalkākie ir bīdelētie vai sijātie rudzu milti – 700.tips. 1370.tipa milti ir tumšāki un rupjāki, jo satur arī grauda apvalka daļiņas, bet 1800.tipa rudzu milti ir rupja maluma un tajos ir samalts viss grauds. Veikalos nopērkami divu veidu “Dobeles dzirnavnieka” rudzu milti – 1370 . tipa milti “Vieglie” un 1800.tipa – “Stiprie”.

Tādus kvalitātes rādītājus kā lipekļa saturu uz miltu iepakojumiem nenorāda – tikai uzturvērtību. Protams, speciālisti no proteīna daudzuma var izdarīt aptuvenus secinājumus arī par lipekļa daudzumu tajos, tomēr gatavošanai mājās, jāvadās pēc miltu tipa.

Ar ko rupja maluma milti atšķiras no smalki maltiem? Kādu ēdienu un produktu pagatavošanai izmanto vienus, kam – otrus?

Baltos un smalkos 405.tipa miltus ļoti plaši izmanto konditorejas izstrādājumu un augstvērtīgu mīklas izstrādājumu pagatavošanai. “Dobeles dzirnavnieka” milti “Ekstra” ir visiecienītākā izvēle arī mājsaimniecībās – ikdienas miltu patēriņam.

550. un 812. tipa milti ir ar vislielāko mīklas noturību un lipekļa saturu, tāpēc īpaši labi piemēroti maizes cepšanai.

Rupja maluma pilngraudu milti satur visvairāk vērtīgu vielu, taču tie ir ar zemākām cepšanas īpašībām. Tos lielākoties izmanto dažādu veselības maižu un graudu maizes cepšanai, kur svarīgāks par gala produkta izskatu ir tā veselīgums.

Vai pilngraudu milti ir paši veselīgākie?

Uzturvērtības dažādiem miltiem būtiski neatšķiras, tomēr pilngraudu miltos saglabājies daudz vairāk bioloģiski aktīvu vielu – minerālvielu, vitamīnu un fermentu, kas koncentrēti grauda apvalkā. Pilngraudu miltos ir vairāk šķiedrvielu, taču cepamīpašības tiem nav tik labas, tādēļ nav piemēroti visu miltu izstrādājumu gatavošanai.

Kurus miltus labāk izvēlēties rauga mīklas pagatavošanai, lai ceptu speķa pīrāgus un plātsmaize? Vai ar lielāku lipekļa saturu?

Jā, konditorejas izstrādājumu cepšanai vispiemērotākie būs milti ar lielāku lipekļa saturu tajos – 405. un 550. tipa milti.

Kuri milti ir piemērotāki cepumu cepšanai, lai tie būtu irdenāki?

Cepumu cepšanai vispiemērotākie būs milti ar mazāku lipekļa daudzumu un ūdens absorbciju. Tā kā, skatoties iepakojumu, lipekļa daudzumu miltos noteikt nevarēs, jāizvēlas 405. vai 550. tipa miltus, var arī izmantot 812. tipu.
Noteikti var ļauties arī eksperimentiem, daļu baltos kviešu miltus cepumos aizstājot ar pilngraudu kviešu, auzu vai citiem miltiem. Cepot cepumus no pilngraudu miltiem, tiem būs jūtama izteiktāka struktūra.

Kurus miltus ieteiktu maizes cepšanai mājās?

Izvēloties miltus maizei, jāsāk ar atbildi uz jautājumu: kādu maizi vēlaties izcept – skaisti baltu vai nedaudz tumšāku un veselīgāku? Kviešu maizei droši var izmantot visus miltus, sākot no 405. līdz 812. tipam. Maize, kas cepta no miltiem ar mazāku tipa numuru, būs ar gaišāku mīkstumu, tomēr veselīguma ziņā zaudēs nedaudz tumšākām baltmaizēm. Lai celtu maizes vērtību un bagātinātu garšu, ieteicams tai pievienot dažādas sēklas, klijas, garšvielas, riekstus u.c. piedevas.

No kuriem milti ieteiktu cept pankūkas?

Pankūku cepšanai būs piemēroti visi milti – ar tiem var ļauties dažādiem eksperimentiem. Taču, ja ir vēlme pēc droša un ātra rezultāta, “Dobeles dzirnavnieka” produktu klāstā ir vairāki gatavie pankūku mīklu maisījumi gan ar kviešu, gan pilngraudu auzu miltiem.

Visu “Dobeles dzirnavnieka” miltu sortimentu skati te:
https://dzirnavnieks.lv/category/produkti/milti-un-manna/