Izejvielas (12 porcijām):

  • „Dobeles dzirnavnieka” Penne rigate 480 g
  • KANĒĻA ĀBOLIEM
  • Āboli 1,2 kg
  • Cukurs 240 g
  • Baltvīns 240 g
  • Kanēļa standziņas 3 gab.
  • Rozā pipari 24 g
  • ZOSIJ
  • Zoss 2,4 kg
  • Sāls 12 g
  • (ZEM ZOSS – CEPEŠPANNA)
  • Burkāni 240 g
  • Sīpoli 240 g
  • Seleriju kāti 120 g
  • Ķiploki 60 g
  • Timiāns 12 g
  • Rozmarīns 12 g
  • Lauru lapas 12 gab.
  • Ūdens 1,2 l
  • ZOSS PILDĪJUMS
  • Bumbieri 600 g
  • Apelsīnu miziņas no trim apelsīniem
  • Dzērvenes 60 g
  • Kanēļa standziņas 3 gab.
  • Lauru lapas 12 gab.

Pagatavošana:

  • PASTA:
    • Katliņā uzvāra ūdeni un liek iekšā pastu, pievieno sāli pēc garšas
    • Vāra, līdz pasta ir „al dente” („al dente” (no itāļu valodas „uz zoba”) – pastas gatavības stadija, kad pats viducītis vel ir nedaudz ciets), vai paskaties vārīšanas ilgumu uz iepakojuma
    • Nokāš pastu caur sietiņu

    KRASNĪ CEPTA ZOSS

    • Veselu zosi iesmērē ar sāli un pipariem
    • Pilda to ar sagrieztiem bumbieriem, apelsīnu miziņām, dzērvenēm, kanēļa standziņām un lauru lapu
    • Sagriež nomizotus burkānus, sīpolus, seleriju kātus, ķiplokus, timiānu, rozmarīnu un lauru lapu
    • To visu izliek uz cepešpannas ar augstām maliņām un pielej ūdeni
    • Tam visam pa virsu liek pagatavoto zosi, kuru pārklāj ar foliju līdz pannas malām
    • Cep krāsnī 180º C pusotru stundu
    • Pēc tam noņem foliju un uz 30 min ieliek atpakaļ krāsni 200º C, kamēr zoss ir zeltaini brūna
    • Zosi izņem no krāsns un ļauj atpūsties 15-20 min

    KANĒĻA ĀBOLI

    • Nomizo ābolus, sagriež tos daiviņās, izgriežot serdi
    • Uzkarsētā pannā ābolus viegli apcep, līdz tie kļūst zeltaini brūni, pieber cukuru, kanēļa standziņas un rozā piparus, pielej baltvīnu
    • Ābolus karamelizē apmēram 1 min

    SERVĒŠANA

    • Uz šķīvja izliek pastu, ābolus, un pa virsu – zoss cepeša gabalus
    • Visu pārlej ar ēdamkaroti mērcītes no zoss cepeša