Izejvielas (12 porcijām):
- „Dobeles dzirnavnieka” Penne rigate 480 g
- KANĒĻA ĀBOLIEM
- Āboli 1,2 kg
- Cukurs 240 g
- Baltvīns 240 g
- Kanēļa standziņas 3 gab.
- Rozā pipari 24 g
- ZOSIJ
- Zoss 2,4 kg
- Sāls 12 g
- (ZEM ZOSS – CEPEŠPANNA)
- Burkāni 240 g
- Sīpoli 240 g
- Seleriju kāti 120 g
- Ķiploki 60 g
- Timiāns 12 g
- Rozmarīns 12 g
- Lauru lapas 12 gab.
- Ūdens 1,2 l
- ZOSS PILDĪJUMS
- Bumbieri 600 g
- Apelsīnu miziņas no trim apelsīniem
- Dzērvenes 60 g
- Kanēļa standziņas 3 gab.
- Lauru lapas 12 gab.
Pagatavošana:
- PASTA:
- Katliņā uzvāra ūdeni un liek iekšā pastu, pievieno sāli pēc garšas
- Vāra, līdz pasta ir „al dente” („al dente” (no itāļu valodas „uz zoba”) – pastas gatavības stadija, kad pats viducītis vel ir nedaudz ciets), vai paskaties vārīšanas ilgumu uz iepakojuma
- Nokāš pastu caur sietiņu
KRASNĪ CEPTA ZOSS
- Veselu zosi iesmērē ar sāli un pipariem
- Pilda to ar sagrieztiem bumbieriem, apelsīnu miziņām, dzērvenēm, kanēļa standziņām un lauru lapu
- Sagriež nomizotus burkānus, sīpolus, seleriju kātus, ķiplokus, timiānu, rozmarīnu un lauru lapu
- To visu izliek uz cepešpannas ar augstām maliņām un pielej ūdeni
- Tam visam pa virsu liek pagatavoto zosi, kuru pārklāj ar foliju līdz pannas malām
- Cep krāsnī 180º C pusotru stundu
- Pēc tam noņem foliju un uz 30 min ieliek atpakaļ krāsni 200º C, kamēr zoss ir zeltaini brūna
- Zosi izņem no krāsns un ļauj atpūsties 15-20 min
KANĒĻA ĀBOLI
- Nomizo ābolus, sagriež tos daiviņās, izgriežot serdi
- Uzkarsētā pannā ābolus viegli apcep, līdz tie kļūst zeltaini brūni, pieber cukuru, kanēļa standziņas un rozā piparus, pielej baltvīnu
- Ābolus karamelizē apmēram 1 min
SERVĒŠANA
- Uz šķīvja izliek pastu, ābolus, un pa virsu – zoss cepeša gabalus
- Visu pārlej ar ēdamkaroti mērcītes no zoss cepeša