Viens no lielākajiem graudu pārstrādes uzņēmumiem Baltijā, AS “Dobeles dzirnavnieks”, šodien, 18.jūlijā, uzsācis graudu pieņemšanas sezonu, kā pirmos jaunuzceltajos graudu glabāšanas torņos ievedot Zemgalē augušos ziemas kviešus. Kopumā “Dobeles dzirnavnieks” šogad plāno iepirkt vairāk nekā 300 tūkstošus tonnu graudu.

 

Šosezon kulšanas darbi Latvijā sākušies vidēji 2 nedēļas ātrāk kā ierasts. “Kā pirmās pieņēmām ziemas kviešu kravas, bet tuvākajās dienās sagaidām arī kravas ar jaunās ražas rudziem, tritikāli, rapsi un zirņiem,” norāda AS “Dobeles dzirnavnieks” valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils. Lielāku graudu apjoma pieplūdumu “Dobeles dzirnavnieks” prognozē nākamajā nedēļā.

 

“Izvērtējot pirmo saņemto kravu graudu kvalitāti, tā atbilst pārtikas kvalitātei. Proteīna līmenis graudos svārstās 12,5 – 15 % robežās,” stāsta K.Amsils. “Tomēr jāatzīst, ka mūsu sadarbības partneri – zemnieki prognozē, ka ražas apjomi šogad būs krietni zemāki kā pagājušajā gadā – ražības kritums tiek prognozēts par aptuveni 30% – atkarībā no reģiona.”

 

Pateicoties sausajam laikam, tikko nokulto graudu mitruma līmenis ir 15-16% robežās, kas samazinās zemnieku izmaksas par graudu kaltēšanu, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu.

 

AS “Dobeles dzirnavnieks” šogad plāno iepirkt vairāk nekā 300 tūkstošus tonnu graudu, no kuriem savās ražotnēs pārstrādās vismaz 250 tūkstošus tonnu. “Uzņēmuma dinamiskā izaugsme, pārstrādāto graudu un ražošanas apjomu pieaugums nemitīgi liek strādāt arī pie tā, lai uzlabotu graudu pieņemšanas, uzglabāšanas un pirmapstrādes procesus. Efektīva kvalitatīvu izejvielu nodrošināšana ir mūsu ražošanas pamats,” norāda Kristaps Amsils.

 

Šogad “Dobeles dzirnavnieks” ne tikai ievērojami palielinājis graudu uzglabāšanas jaudu – līdz 230 tūkstošiem tonnu, bet arī par aptuveni 30 % efektivizējis graudu pieņemšanas procesu, kas aktīvākajā kulšanas sezonā nozīmēs mazākas rindas un ātrāku izbēršanos zemniekiem.

 

Šosezon AS “Dobeles dzirnavnieks” tāpat kā iepriekš pieņems graudus trīs graudu pieņemšanas punktos – Dobelē, Aucē un Gulbenē.

 

“Dobeles dzirnavnieks” 2017.gadā sadarbojās ar vairāk nekā 550 graudu piegādātājiem, no kuriem 90% bija vietējie lauksaimnieki.

 

Par AS „Dobeles dzirnavnieks”

 

AS „Dobeles dzirnavnieks” ir Latvijas lielākais pārtikas ražotājs un graudu pārstrādes uzņēmums. Tā galvenie darbības virzieni ir visa veida kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana. Plašāka informācija www.dzirnavnieks.lv.