Ja ēd veselīgi un ikdienas maltītes gatavo, domājot par pilnvērtīgām uzturvielām, pilngraudu pasta noteikti ir jāiekļauj ēdienkartē. Tā “draudzējas” ar garšaugiem un aromātiskām piedevām. Ziemā pētersīlis ir pieejamākais garšaugs. Izrādās, ka gardu pesto var pagatavot arī no tā. Mērce lieliski papildinās pilngraudu fusilli. To pasniedz kopā ar pikantām desiņām un sēnēm pēc izvēles – var izmantot gan gailenes, gan baravikas, gan šampinjonus.

Izejvielas (4 personām):

  • „Dobeles dzirnavnieka” Fusilli 160 g
  • Ķirbju sēklu eļļa 40 ml
  • Sparģeļi 320 g
  • Olīveļļa 40 g
  • Sviests 20 g
  • Sāls, melnie pipari
  • Ola 4 gab.
  • Baltvīna etiķis 50 ml
  • Maldonas sāls 4 g

Pagatavošana:

  • PASTA:
    • Katliņā uzvāra ūdeni un liek iekšā pastu
    • Pievieno sāli pēc garšas
    • Vāra, līdz pasta ir „al dente” („al dente” (no itāļu valodas „uz zoba”) – pastas gatavības stadija, kad pats viducītis vēl ir nedaudz ciets), vai pēc vārīšanas ilguma uz iepakojuma.
    • Nokāš pastu caur sietiņu.

    SPARĢELI:

    • Nomazgā un nomizo sparģeļus
    • Vārošā ūdenī blanšē apmēram 1 min
    • Ar sietiņu izņem no katliņa un ieliek ledusaukstā ūdenī, lai apturētu vārīšanas procesu
    • Uz iepriekš uzkarsētas pannas izkausē sviestu un apmēram uz vienu minūti liek glazēties sparģeļus, pievienojot sāli un piparus.

    PLAUCĒTA OLA:

    • Katliņā uzvāra ūdeni, pievieno baltvīna etiķi, līdz ūdens atkal sāk vārīties
    • Iesit olu mazā trauciņā
    • Samazina uguni, līdz ūdens mazliet burbuļo
    • Ielej olu no trauciņa katliņā, dara to lēnam
    • Vāra apmēram 23 min, olas baltumam jābūt sarecējušam, dzeltenumam iekšā jāpaliek mīkstam
    • Olu uzmanīgi ar lielu karoti izņem ārā un ieliek ledusaukstā ūdenī, lai gatavošanas process beigtos

    SERVĒŠANA:

    Uz šķīvja uzliek Fusilli, sparģeļus, plaucētu olu un pārlej ar ķirbju sēklu eļļu, nobeigumā pārber ar šķipsniņu Maldonas sāli