Neparasts veids, kā pagatavot ierastos kartupeļus. Sāls rada kraukšķīgu garoziņu, bet krēmīgā mērce papildina garšas buķeti. Atliek vien piedevās pasniegt svaigus salātus, un otrais ēdiens gatavs.

Izejvielas:

  • 500 g rupjās jūras sāls
  • 1 kg vidēja izmēra, pēc iespējas vienādu kartupeļu
  • 250 g kūpināta cūkas cauraudzīša, sagriezts mazos kubiņos
  • 50 g sviesta
  • 5 ēd.k. “Dobeles dzirnavnieka” miltu “Ekstra”
  • 375 ml piena
  • 2 ēd.k. franču sinepju
  • 1 ēd.k. pilngraudu sinepju
  • 80 g rīvēta siera
  • 2 olu dzeltenumi
  • Sāls pēc garšas
  • Zaļie salāti pasniegšanai

Pagatavošana:

  • Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem
  • Nomizo kartupeļus un sadursta ar dakšu
  • Sāli vienmērīgi izkaisa cepamajā pannā
  • Pa virsu kārto kartupeļus
  • Cep aptuveni 40 – 50 minūtes vai līdz kartupeļi gatavi
  • Katru kartupeli iegriež krusteniski četrās daļās. Paver vaļā un sapilda ar ¾ gaļas.
  • Gatavo bešamela mērci: uz pannas izkausē sviestu, iemaisa miltus, uzkarsē, līdz viss sāk burbuļot
  • Noņem no plīts un pakāpeniski lej klāt pienu, nepārtraukti maisot
  • Liek atpakaļ uz uguns un turpina maisīt 2 – 3 minūtes, līdz mērce kļuvusi viendabīga un sabiezējusi
  • Iemaisa sinepes un lielāko daļu siera
  • Noņem no plīts un iemaisa olu dzeltenumus. Pievieno sāli pēc garšas.
  • Cepeškrāsns temperatūru paaugstina līdz 220 grādiem
  • Pārlej mērci pāri katram kartupelim
  • Pārber pāri atlikušo gaļu un sieru
  • Cep aptuveni 15 – 20 minūtes līdz mērce kļūst gaiši zeltaina
  • Izņem no krāsns un pasniedz ar zaļajiem salātiem