Neparasts veids, kā pagatavot ierastos kartupeļus. Sāls rada kraukšķīgu garoziņu, bet krēmīgā mērce papildina garšas buķeti. Atliek vien piedevās pasniegt svaigus salātus, un otrais ēdiens gatavs.
Izejvielas:
- 500 g rupjās jūras sāls
- 1 kg vidēja izmēra, pēc iespējas vienādu kartupeļu
- 250 g kūpināta cūkas cauraudzīša, sagriezts mazos kubiņos
- 50 g sviesta
- 5 ēd.k. “Dobeles dzirnavnieka” miltu “Ekstra”
- 375 ml piena
- 2 ēd.k. franču sinepju
- 1 ēd.k. pilngraudu sinepju
- 80 g rīvēta siera
- 2 olu dzeltenumi
- Sāls pēc garšas
- Zaļie salāti pasniegšanai
Pagatavošana:
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem
- Nomizo kartupeļus un sadursta ar dakšu
- Sāli vienmērīgi izkaisa cepamajā pannā
- Pa virsu kārto kartupeļus
- Cep aptuveni 40 – 50 minūtes vai līdz kartupeļi gatavi
- Katru kartupeli iegriež krusteniski četrās daļās. Paver vaļā un sapilda ar ¾ gaļas.
- Gatavo bešamela mērci: uz pannas izkausē sviestu, iemaisa miltus, uzkarsē, līdz viss sāk burbuļot
- Noņem no plīts un pakāpeniski lej klāt pienu, nepārtraukti maisot
- Liek atpakaļ uz uguns un turpina maisīt 2 – 3 minūtes, līdz mērce kļuvusi viendabīga un sabiezējusi
- Iemaisa sinepes un lielāko daļu siera
- Noņem no plīts un iemaisa olu dzeltenumus. Pievieno sāli pēc garšas.
- Cepeškrāsns temperatūru paaugstina līdz 220 grādiem
- Pārlej mērci pāri katram kartupelim
- Pārber pāri atlikušo gaļu un sieru
- Cep aptuveni 15 – 20 minūtes līdz mērce kļūst gaiši zeltaina
- Izņem no krāsns un pasniedz ar zaļajiem salātiem