Ja ēd veselīgi un ikdienas maltītes gatavo, domājot par pilnvērtīgām uzturvielām, pilngraudu pasta noteikti ir jāiekļauj ēdienkartē. Tā “draudzējas” ar garšaugiem un aromātiskām piedevām. Ziemā pētersīlis ir pieejamākais garšaugs. Izrādās, ka gardu pesto var pagatavot arī no tā. Mērce lieliski papildinās pilngraudu fusilli. To pasniedz kopā ar pikantām desiņām un sēnēm pēc izvēles – var izmantot gan gailenes, gan baravikas, gan šampinjonus.
Izejvielas (4 personām):
- šķipsna sāls
- 350 g “Dobeles dzirnavnieka” pilngraudu fusilli
- eļļa cepšanai
- 1 sīpols, nomizots un sagriezts gabaliņos
- 2 ķiploka daiviņas, nomizotas un sagrieztas šķēlītēs
- 250 g sēņu, sagrieztas gabaliņos
- 8 pikantas desiņas (piemēram, Cabanos), sagrieztas kumosa lieluma gabalos
Pesto gatavošanai:
- pētersīļu bunte (~70g)
- 100 g lobītu mandeļu
- 100 g cietā siera
- 150 ml olīveļļas
- 1 daiviņa ķiploka, notīrīta
Pagatavošana:
- Pagatavo pesto – blenderī liek pētersīļus, mandeles, sieru, olīveļļu un ķiploku. Samaļ viendabīgā masā.
- Uz pannas uzkarsētā eļļā apcep sīpolu un ķiploku, līdz sīpols kļuvis caurspīdīgs
- Pievieno sēnes un desu gabaliņus, turpina cept vēl 4-5 minūtes, ik pa laikam apmaisot
- Verdošam sālsūdenim pievieno pingraudu fusilli un vāra aptuveni 6-7 minūtes līdz al dente gatavībai. Nolej ūdeni
- Pastai pievieno pesto un kārtīgi samaisa, lai pesto vienmērīgi noklātu pastas gabaliņus.
- Pasniedz dziļajā šķīvī, vienā pusē liek fusilli ar pesto, otrā – sēnes ar desiņām.
Autors: Linda Tellgrena