Vienkārši un ātri pagatavojams Ziemassvētku kēkss tiem, kam svētku steigā nav laika gatavot piparkūku mīklu vai klasisko piparkūku vietā ir vēlme pasniegt ko neierastāku.
Izejvielas mīklai:
- 115 g sviesta istabas temperatūrā
- 310 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”
- 240 ml vāroša ūdens
- 1 tējk. sodas
- 3-4 tējk. piparkūku garšvielu maisījuma
- ½ tējk. sāls
- 2 tējk. cepamā pulvera
- 120 g tumšā muskovado cukura
- 250 ml iesala ekstrakta
- 1 ēd.k. rīvētas svaigas ingvera saknes
- 2 olas, viegli sakultas
Izejvielas glazūrai:
- 225 g pūdercukura
- 4 ēd.k. piena
- Dekorēšanai – pistācijas un žāvētu zemeņu gabaliņi (vai citi dekori pēc vēlēšanās)
Pagatavošana:
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175 grādiem. Izklāj ar cepamo papīru 20 cm x 30 cm cepamo formu.
- Bļodiņā ielej vārošu ūdeni, pieber sodu, samaisa un noliek malā.
- Lielā bļodā kopā samaisa miltus, garšvielas, sāli un cepamo pulveri.
- Sviestu saputo ar tumšo cukuru. Iemaisa iesala ekstraktu, sodu ar ūdeni un ingvera sakni. Iemaisa miltus. Pievieno olas un turpina kult, līdz izveidojusies viendabīga mīkla.
- Mīklu lej sagatavotajā formā un cep 35 – 40 minūtes.
- Kamēr kūka cepas, gatavo glazūru, sajaucot kopā pūdercukuru ar pienu.
- Kūku izņem no krāsns un pilnībā atdzesē.
- Glazūru pārlej kūkai. Dekorē ar pistācijām un žāvētu zemeņu gabaliņiem.
Autore: Linda Tellgrena