Tradicionāls ēdiens, kas tiek pasniegts Lieldienu brokastu galdā – bagātīga un maiga saldā maize no rauga mīklas, kurai pildījumā tiek likts biezpiens un rozīnes. Rumānijā Lieldienu maize ir tikpat neatņemama svētku sastāvdaļa kā krāsotas olas, turklāt šis ir viens no ēdieniem, ko rumāņi Lieldienu rītā nes uz baznīcu iesvētīt un nobauda kā pirmo svētku cienastu.

Izejvielas maizei:

  • 480 g Dobeles dzirnavnieka kviešu miltu “Ekstra”
  • 250 ml piena
  • 2 tējk. sausā rauga
  • 55 g izkausēta sviesta
  • 1 ola
  • 100 g cukura
  • 1 tējk. sāls
  • 6 ēd.k. augu eļļas (4 karotes mīklas pagatavošanai, 2 – bļodu un pannas ietaukošanai)
  • 1 viegli sakulta ola pārsmērēšanai

Izejvielas biezpiena pildījumam:

  • 300 g biezpiena (plakanajās paciņās)
  • 2 olas
  • 50 g pūdercukura
  • rīvēta miziņa no 1 apelsīna
  • 1 ēd.k. vaniļas ekstrakta
  • sauja rozīņu

Gatavošana:

  • Vidējā bļodiņā kopā sajauc 120 g miltu, 250 ml piena un 2 tējk. sausā rauga, samaisa (var palikt nelieli kunkulīši). Noliek malā uz 10-15 minūtēm, lai raugs aktivizētos.
  • Lielā bļodā (ja mīcīšanai izmantos virtuves kombainu, tad kombaina bļodā) sajauc kopā izkausēto sviestu, olu, cukuru un sāli, maisot pakāpeniski pievieno 360 g miltu un eļļu
  • Turpina maisīt/mīcīt, līdz mīkla kļuvusi viendabīga un elastīga (aptuveni 5 minūtes ar kombainu vai 10 minūtes ar rokām).
  • Mīklu ar rokām saveļ bumbā un liek ietaukotā bļodā, pārsedz ar ietaukotu pārtikas plēvi un noliek siltā vietā raudzēties aptuveni 1-1,5 stundu vai līdz mīkla dubultojusies apjomā.
  • Apaļo mīklas formu (26 cm diametrā) iesmērē ar eļļu. Darba virsmu un mīklas rulli pārkaisa ar miltiem. Uzraudzēto mīklu sadala 4 vienādās daļās. Pirmo daļu izrullē apaļā formā un ieklāj cepamajā formā.

Autore: Linda Tellgrena