Sastāvdaļas:

  • 180 ml silta piena
  • 7 g sausā rauga (2 tējkarotes)
  • 2½ ēdamkarotes cukura
  • 360 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra” un papildus milti mīklas rullēšanai
  • ½ tējkarote sāls
  • 1 ola
  • 80 g mīksta sviesta
  • 300 g šokolādes riekstu krēma
  • 45 g smalcināti lazdu rieksti

Gatavošana:

  1. Gatavo mīklu – lielā bļodā lej siltu pienu (aptuveni 40 grādu temperatūrā), pievieno sauso raugu un cukuru. Sastāvdaļas samaisa un atstāj uz 10 minūtēm.
  2. Rauga un piena maisījumam pievieno sāli un olu, samaisa. Pievieno miltus un maisa ar koka karoti līdz mīklas konsistencei, pēc tam turpina mīcīt mīklu ar rokām. Iemīca sviestu, ja mīkla ir lipīga, pēc vajadzības pievieno vēl miltus.
  3. Mīklu apklāj ar pārtikas plēvi vai dvieli un atstāj siltā vietā uzrūgt 1 līdz 2 stundas.
  4. Kad mīkla uzrūgusi, to sadala 4 vienādās daļās.
  5. Vienu daļu liek uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem un izrullē, līdz tā ir apmēram 28 cm diametrā.
  6. Šokolādes riekstu krēmu pārliek bļodiņā, kuru uzsilda karsta ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī (apmēram 30 sekundes) līdz krēms kļuvis šķidrāks.
  7. Mīklu pārsmērē ar 1/3 krēma, uzkaisa 1/3  riekstu. Pārklāj ar otru mīklas gabalu.
  8. Atkārto 5., 6., 7. soli, līdz visa mīkla, krēms un rieksti iztērēti. Pabeidz ar ceturto mīklas gabalu, kuram virspusē netiek smērēts krēms.
  9. Apļa centrā liek glāzi, mīklu sagriež 16 vienādās strēmelēs, neiegriežot centrā, kurā stāv glāze.
  10. Paņem 2 strēmeles, tās vienlaicīgi savērpj uz ārpusi divas reizes. Uzmanīgi pavelk strēmeles un galus paloka zem tās. Atkārto darbības ar atlikušajām strēmelēm.
  11. Cep 185 grādos apmēram 18 min, tad pārklāj ar foliju un cep vēl apmēram 15 min. Pieskata maizi, lai tā nesadegtu.
  12. Pārkaisa ar pūdercukuru.
  13. Pasniedz siltu.