Maldīgs ir priekšstats, ka laba ir tikai itāļu pasta. Arī Latvijā no augstvērtīgākajām izejvielām top izcilas kvalitātes pasta, vien jāprot to pareizi pagatavot.

 

  • Izvēloties produktu, jāpievērš uzmanību ne tikai ražotājam, bet arī pastas saturam – produkta sastāvdaļu sarakstā jāmeklē cietos jeb durum kviešus.
  • Durum kviešu pasta ir blīva un stingra, to ir grūti pārvārīt un tā sniedz sāta izjūtu uz ilgu laiku. Savukārt mīksto kviešu makaronos cietība ir zemāka, līdz ar to sāts izbeidzas ātrāk un signalizē bada centriem – jāuzņem nākamā pārtikas deva.
  • Ideālā proporcija ir 100g makaronu uz 1l ūdens. Ūdeni uzvāra, tam pievieno tikai sāli un pastu un vāra tik ilgi, cik norādīts uz paciņas. Drošības pēc pastu ik pa laikam pagaršo, lai notvertu īsto mirkli, kad pats makarona vidus vēl ir ciets. Itālijā tādā veidā vārītu pastu sauc al dente, kas tulkojumā nozīmē “uz zoba”.
  • Atceries, ka pasta vēl kādu brīdi turpinās gatavoties arī pēc nokāšanas un samaisīšanas ar mērci.