Graudaugos ir daudz vērtīgu uzturvielu, vitamīnu un minerālvielu, kas palīdz mums būt stipriem un veseliem – esam apkopojuši informāciju par to, kādu labumu katra no tām sniedz mūsu organismam.

 

  • Šķiedrvielas stimulē zarnu darbību, veicina gremošanas sulu izdalīšanos un holesterīna izvadi no organisma, kā arī labvēlīgi ietekmē zarnu mikrofloru.
  • Beta glikāni ir ūdenī šķīstošas šķiedrvielas, kas samazina holesterīna un glikozes līmeni asinīs un tādējādi mazina risku saslimt ar sirds slimībām. Dienā ieteicams uzņemt vismaz 3 g beta-glikānu (50 g auzu pārslu sausā veidā satur 2,2 g beta-glikānu).
  • Niacīns piedalās šūnu elpošanas un saistaudu apmaiņas reakcijās. Tas normalizē kuņģa sekrētu un motoro funkciju, uzlabo aizkuņģa dziedzera sekrēciju un normalizē aknu darbību.
  • Varš ietekmē imūnsistēmu, nodrošina šūnu apgādāšanu ar skābekli un palīdz gādāt par kaulu stiprību.
  • Kālijs ir ļoti svarīgs sirds veselībai, jo palīdz tai sarauties un izplesties. Ar kāliju bagātus produktus iesaka lietot arī asinsspiediena normalizēšanai.
  • Cinks ir iesaistīts daudzos bioķīmiskos procesos, īpaša nozīme tam ir augšanas un dzimumnobriešanas periodā, kā arī agrīnā smadzeņu attīstībā.
  • Proteīni jeb olbaltumvielas ir vissvarīgākās uztura sastāvdaļas, jo tās ir galvenais šūnu un audu uzbūves elements, kā arī ir visu fermentu sastāvā, kas ierosina organismā vielu ķīmiskās pārvērtības.
  • B grupas vitamīni ir nozīmīgi ādas veselībai un matiem, stabilai nervu sistēmas darbībai, augšanas procesam, kā arī labai atmiņas darbībai.
  • K vitamīns ir nepieciešams asinsrites sistēmas darbībai. Tas piedalās asins recēšanas procesos, kā arī kaulaudu vielmaiņas procesu regulācijā.
  • Dzelzs piedalās hemoglobīna sintēzē sarkanajos asinsķermenīšos, palīdzot organismā transportēt skābekli un ogļskābo gāzi, kā arī ļauj pārveidot karotīnu par A vitamīnu.
  • Magnijs piedalās ķīmiskās reakcijās, kas nodrošina organismam enerģiju. Tam ir svarīga loma normālā šūnu darbībā un dalīšanās procesā.
  • Fosfors un tā savienojumi ar citām minerālvielām piedalās gandrīz visos bioloģiskajos procesos, arī zobu un kaulu veidošanā. Tas veicina arī olbaltumvielu, tauku un ogļhidrātu izmantošanu organismā.
  • Selēns tiek dēvēts par jaunības elementu, jo darbojas kā antioksidants, kas cīnās pret brīvajiem radikāļiem, mazina iekaisumu un kavē šūnu novecošanos. Tas vajadzīgs arī vairogdziedzera darbībai un testosterona sintēzei.